Futbolda yaygın kullanım "bileşik hareketler" olarak geçen kavram birden fazla becerinin ardı ardına yapılmasını veya yapılacak biçimde düzenlenmesini ifade eder.
Ama burada dikkat edilirse bir birleştirme değil ardı ardına yapma yani ekleme vardır.
Oyun ve psikomotor gelişim literatürlerinde ise "birleştirilmiş hareketler" kavramını geçer. O da şu demektir;
İki farklı sınıftaki (kategorideki) hareketin veya becerinin aynı anda (iç içe geçmiş şekilde) yapılabilmesi demektir.
Zaten üç sınıfta toplanan hareketlerin (Yer değiştirme, nesne kullanımı ve denge) en az iki uygulamasının aynı anda amaçlı olarak yapılması anlamına gelmektedir.
Örneğin yürürken dönme, veya dönerek yürüme gibi.
Temel altyapı ve gelişim altyapı bölümlerinde "birleştirilmiş hareketler ve birleştirilmiş beceriler aşaması çok iyi bir düzeye geliştirilmiş olmalıdır. Çünkü futbol oyunu birleştirilmiş hareketler oyunudur.
Bu nedenle çocuğun tüm futbol eğitiminde hareket ve teknik beceriler yaş grubuna uygun olarak en kolaydan en zora birleştirilmiş hareketlerden veya becerilerden oluşmalıdır.
BU EN KISA İFADEYLE ŞU DEMEKTİR;
ÇOCUKLARDAN AYNI ANDA EN AZ İKİ FARKLI KARAKTERDEKİ HAREKETİ İÇ İÇE GEÇMİŞ ŞEKLİYLE YAPMALARI SAĞLANMALIDIR.
Futbolda en basit beceri dahi zaten birleştirilmiş hareket demektir.
Çünkü işin içinde top olduğu için bir nesne kullanımı hareket vardır. En azından olduğun yerde durulsa dahi bir denge içinde olma durumu var demektir. Bunlar "birleştirilmiş hareket" demektir.
Futbol eğitiminde tüm eğitim uygulamaları denge, yer değiştirme ve nesne kullanımının (yani topun) bir arada (aynı anda, iç içe) kullanıldığı uygulamalardan oluşmalıdır.
Bu çocuğu oyuna ve oyunun gereklerine en iyi şekilde hazırlamak demektir.
Örneğin durarak pas değil, yürüyerek pas veya koşarak pas gibi...
Kullanıldığı şekliyle futbolda "bileşik hareketler veya bileşik oyun uygulamalarından kasıt top sürme, pas al ver ve şut becerilerinin ardı ardına yapılması anlamında olsa gerektir. Bu çeşitleme veya birleştirme olarak Türkçeleştirdiğimiz varyasyon ve kombinasyon demektir.
Altyapı eğitimlerinin temel eğitim bölümlerinde birleştirilmiş hareket ve birleştirilmiş beceri eğitimi daha ön planda, gerekli ve fonksiyoneldir.
Bu bakımdan "Bileşik" ve "Birleştirilmiş" kavramlar aynı şey değildir. Ama birleştirilmiş hareket becerileri formasyonu alınmadan bileşik hareketlerdeki devamlılık ve performans istenilen düzeye asla gelmez, gelemez.
https://www.facebook.com/samsunaltay/videos/1633942973290598/
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...