ÇOCUK İŞÇİLİĞİ - ÇOCUK İŞÇİLER İLE ÇOCUK SPORCULUĞU - ÇOCUK SPORCULAR SORUNU ÜZERİNE...
Çocuk işçiliği neyse, çocuk sporculuğu da o'dur.
Çocuk işçiliği ve çocuk işçiler gerçeği ne kadar büyük bir utanç ve kanayan bir yara ise, çocuk sporculuğu ve çocuk sporcular gerçeği de büyük bir sorun ve kanayan yaradır.
İki mesele arasındaki fark birilerinin aile ve çevre zorlaması ve mecburiyetler dolayısıyla para kazanmak için çalışmak zorunda olmaları, diğerlerinin ise kendi ve ailesinin isteği ve yönlendirmesi ile "futbolcu olmak için" gelişim özelliklerine uygun olmayan spor uygulamalarına maruz kalmalarıdır.
Çocuk işçiliği nasıl tasvip edilemez ve önlenmesi gereken bir mesele ise çocuk sporculuğu da tasvip edilecek ve savunulacak bir durum değildir.
Çocuklar 12 yaşına kadar "sporcu" olarak değerlendirilip, spor ve sporculuk adına performans amaçlı yoğun, şiddetli ve kapsamlı bedensel çalışmalara maruz bırakılamaz ve bırakılmamalıdırlar.
Erin ve ergenlik dönemi olan 15-18 yaşları arasındaki çocukların ise, kendi başlarına bağımsız ve önemli kararlar verecek durumda olmadıkları unutulmamalı ve yine spor adı altında yarış atları gibi mutlaka kazanmaya odaklanmış ve kazanmak için her şeyi yapmaları gerektiği konusunda şartlandırılmış olarak pistlere / sahalara sürülmemelidirler.
Çocuklar hangi yaşlarda olurlarsa olsunlar yanlış uygulamalara ve bireysel tatmin peşinde koşan antrenör ve yöneticilerin figüranları olmamalıdırlar.
Çocuklar sporda ticari, sosyal, psikolojik sömürünün ve istismarın birer parçası olmaktan kurtulamadıkları sürece geleceğe yönelik yatırım olmaktan çıkarlar ve çocuk işçiliği gibi gayri ahlaki ve gayri insanı spor düzeninin istekli işçileri / köleleri olurlar.
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder