Simetrik düz/doğrusal olanı, asimetrik düz/doğrusal olmayanı ifade eden kavramlardır.
Sporda ve özellikle futbolda çok kullanılır.
Futbol genelde asimetrik bir oyun olarak tanımlanır. Oyunlar genelde düz/doğrusal olmayan bir şekilde oynanır.
Çünkü futbol oyununda pozisyonlar gereği top ile veya topsuz bir çok zik zak hareket etmeyi ve yer değiştirmeyi gerektirir...
Ama işte bu doğru ve bu gerçek, yani futbolun asimetrik harekete dayalı bir oyun olduğu düşüncesi, futbol oyun gelişimi adına önemli problemlerden birisini de oluşturur.
Bugün futbolcuların bireysel oyunculuk özelliklerine bakıldığında, sayısı hiç de az olmayan futbolcunu top ile kesintisiz, top ile akıcı, top ile hızlı, top ile süratli, yani top ile simetrik hareketlilik özelliğinin yeterli düzeyde gelişmemiş olduğunu gözlemleyebiliyoruz.
Oysa futbol sadece bir bölgede oynanan, pasa dayalı, set oyunu ile gerçekleşen bir oyun değil. Kaldı ki set oyununda dahi top ile simetrik içeriye veya çizgiye kat eden oyuncuların gereği ve önemi belli.
Dahası geçiş oyunlarında olsun, sahayı geniş kullanmaya yönelik olsun, karşı atak oyunlarının birçok pozisyonunda dikine oyunda ihtiyaç duyulan oyuncu özelliklerinden birisi de top ile simetrik hareket eden, yani top ile akıcı, kesintisiz ve süratli oynayabilme becerisidir.
Hareketleri sonlandırmada, örneğin dripling sonrası orta yapmada kesintisiz ve akıcılık özelliği de yine simetrik oyun gelişimi de doğrudan ilgilidir. Dripling hızında bir kesinti olmadan ve orta yapma veya top kesme akıcılığı önemli oyunculuk özellikleri ve meselelerinden birisidir.
Özetle futbol oyunu sadece asimetrik bir oyun değil, aynı zamanda simetrik bir oyundur...
İyi oyuncular top ile hem asimetik ve hem de simetrik oyunu oynayabilme özelliğine sahip oyunculardır.
Futbol eğitimlerinde son yılların modası ve elbette gereği kısa pas ve dar alan oyunları üzerine şekillenmiş olsa da bir futbol takımının oyun şekli sadece bu anlayış olamaz. Dolayısıyla oyuncu özellikleri de sadece bu özelliklere dayanmaz.
Özetin özeti; Çocuklar zaten 10 yaşlarına kadar karakterleri ve gelişim özellikleri gereği düz oynarlar. Bırakın oynasınlar.
10-12 yaş top ile ilişkili becerilerde öneli bir yaş grubudur. Top ile ilişkili akıcı ve kesintisiz oyunculuk özelliğini de bu süreçte kazandırmaya çalışmalıyız.
Dahası çocuklarda sürat özelliğinin sıçrama yaptığı yaşlar sözünü ettiğimiz yaşlardır. Top ile sürat ve simetrik oyun özelliğini bu süreçlere denk getirmeliyiz. İlerleyen yaşlarda ise akıcılık ve kesintisiz hareket akıcılığını süratle birleştirmeye çok özen göstermeliyiz.
Top ile birlikte hareket ederken süratli olma, topu alırken veya verirken sürati ve hareket hızını kesmeme konusu en önemli altyapı eğitim çıktılarından birisi olmalıdır.
Üstyapılarda yer alan bazı oyuncuların en büyük eksikliklerinden birisi de budur. Topu verirken veya alırken akıcılığın kaybolması ve hareket hızının kesintiye uğramasıdır.
Futbol oyununda yön değiştirme, dönme başka bir şey, topu alırken veya aktarırken yavaşlama zorunluluğu hissetme başka bir şeydir.
Pozisyon oyunlarında hareket hızı ve akıcılık son derece önemlidir.
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder