Herkesin bildiği ve üzerinde hemfikir olduğu şöyle bir cümle vardır;
"Spor çocukların sosyal açıdan gelişmelerini sağlar"...
Yanlış mıdır?
Elbette hayır...
Çocukların sosyal yani toplumsal açıdan gelişmeleri için iletişim, işbirliği, iş bölümü, birbirinin sorumluluğunu alma, yardım etme gibi pratik uygulama koşulları ve yaşam biçimleri ile gerçekleşir.
Unutmamak gereken şey ise şudur, bütün bu sayılanlar yani, işbirliği, işbölümü nasıl gerçekleşir?
Yani "Eşitlerin ilişkisi" ile...
Çocuklar eşit koşullarda ve birbirlerini eşit olarak görmedikleri sürece orada gerçek anlamda ve ideal açıdan bir işbirliği ve iş bölümü gerçekleşmiyor demektir.
Evet spor çocukları sosyal açıdan geliştirir. Ama söz konusu sporun sosyal eşitlik koşullarını sağlaması gerekir. Eğer bazı çocuklar daha ayrıcalıklı, daha önemli, daha değerli, daha gözde ise, orada sosyal ilişki koşulları ortadan kalkmaya başlar.
Sosyal gelişim dediğimiz şey, sosyal beceriler kazanmak ve oluşturmaktır. Sosyal beceriler, sosyal ilişki ortamları ve koşullarında gerçekleşir.
Bu koşullar ne kadar elverişli ise, gelişim ortamları ve koşulları o kadar sağlıklı demektir.
Çocukların sosyal gelişimleri için en az bunun kadar önemli, hatta kimi zaman çok daha önemli bir önkoşul daha vardır.
Duygusal gelişim.
Duygusal durum, içsel gelişim ile ilgili bir gelişim özelliği olup, mutlu, olumlu,sevecen, iyimser kişilik özelliklerinin varlığı ve gelişmiş olmasını içerir.
Bir çocuğun sosyal gelişimi için gereken önkoşul onun duygusal açıdan sağlıklı olmasıdır. Kendini ifade etme cesareti, isteği, arzusu, birlikte olma sevinci, coşkusu duymayan, sinirli, hüzünlü, mutsuz çocukların doğal olarak sosyal beceri geliştirmeleri de çok mümkün olamamaktadır.
Sağlıklı çocuklar geliştirmenin birincil koşulu duygusal açıdan sağlıklı çocuklar geliştirmektir.
Duygusal gelişim aile, çevre, okul ve spor kulübü içinde önem ve değer verilen, kişiliğine saygı duyulan yaklaşımlar yanı sıra ilgi ve ihtiyaçları şımartılmadan karşılanmış ve iyi yönlendirilmiş olmayla sağlanabilecek bir gelişimdir..
Evet.... Spor çocuklarda sosyal gelişim açısından yarar sağlar. Ama bunun için tüm çocukların eşit konumlarda ve duygusal açıdan sorunsuz olmaları son derece önemli ve gereklidir.
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder