31 Oca 2017

EMEK KAVRAMININ TANIMLARINDAN HAREKETLE

ALTYAPILARDA HARCANAN EMEĞİN ÖZET ÇERÇEVESİ

Birçok altyapı antrenörü ciddi emek harcıyor olmalarına rağmen, emeklerinin karşılığı bir sonuç ya da ürün ile karşılaşmıyor olabilirler.
Bunun birden fazla nedeni vardır.
1. Emeğin değer görmemesi; Altyapıların kurumsallaşmamış ve yeterinde önemsenmemiş olması nedeniyle antrenörlerin özlük ve hakları dolayısıyla da emeklerinin doğru ücretlendirilmemesi emeği değersizleştirecektir..
2. Değersiz emek: Yapılan işin yani altyapı eğitiminin bilimsel, planlı, programlı ve bir amaca yönelik olarak gerçekleştirilmemesi nedeniyle verilen emeği boşa harcanması demektir.
3. Üretken emek: Her türlü koşulların sağlandığı, kurumsal ilişkilerin düzenlendiği, öğreten ve öğrenen ortamlarının kişisel, mekansal ve amaçsal olarak planlandığı, herkesin ve her şeyin işleyen bir modelin işlevsel bir parçası olduğu durumlarda yapılan işin her açıdan karşılık bulmasıdır. Emeğin iş olarak verimlilik ve sonuç ortaya koymasıdır.

Özetle; Eğitimci antrenörlerin verdikleri emeklerin üretken emeğe dönüşmesi için yapılması gerekenler bellidir. Bunların yapılmıyor olması ise hata, yapılmamaya devam etmesi ise suçtur.

Not: Üst yapılarda çok para kazanan teknik adamların "değerli emek"leri üretken emeğe sahip olduklarını göstermez. yalnızca spor ve futbol endüstrisi ile popüler kültür endüstrisinin bir sonucu ile ilgili olduğunu gösterir. Pahalı emek yani; Pahalı emek emeğe hak ettiğinden çok ücret ödenmesidir... "Yanıltıcı emek" daha doğru bir tanımlamadır.

Hiç yorum yok:

OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ

Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...