12 Haz 2018

ANLAŞIL(A)MAMAK



İNSANLARIN EN BÜYÜK DUYGUSAL VE SOSYAL İHTİYACI "ANLAŞILMAKTIR"... ANLAŞILMAMAK İSE EN BÜYÜK DUYGUSAL VE SOSYAL SORUNDUR.

İnsanlar bebeklik dönemlerinde sadece güvende olmak hissi içindedirler. Anne kucağı ve kokusu bu hissin ve ihtiyacın giderilmesi açısından çok önemlidir.

Sonra gelişim bebeklikten çocukluğa doğru devam ettikçe buna ilaveten sevilmek ihtiyacı başlar. Çünkü sevilmek önemsenme duygusunun ihtiyacı demektir, sevilenler bu ihtiyacı gidermiş olurlar.

Biraz daha büyüyünce akıl ermeye, gönül dinlemeye başlayınca başka bir ihtiyaç ortaya çıkar. Değer görme ihtiyacı. Değer görmek insanın kendini anlamlı ve gerekli görmesi hissinin tatmin edilmesi demektir. Diğerleri gibi giderilmesi çok önemli duygusal ve sosyal ihtiyaçlardan birisidir. Çünkü sadece bedensel bir varlık olarak değil, tinsel olarak da farkındalık anlamına gelen bu his ve ihtiyaç aynı zamanda benlik ve kişilik temeli inşası demektir.

Ama dikkat ettiyseniz insanlar hayatlarının her döneminde ihtiyaç içinde oldukları şeyler ile ilgili hep bir "anlaşılmak" peşindedirler...

Çünkü yukarıdakilerin hepsi "anlaşılmış" olmanın farklı yaşlarda farklı şekillerde ortaya çıkış şekilleridir.

Anlaşılmış olmak demek anlaşılmak peşinde zaman ve emek harcayarak kendini heba etmek ve berbat hissetmemek demektir.

Anlaşılan insan, büyük ihtimal ile "anlayan" insan demektir.

Anlayan ve anlaşılan insanlardan çıkacak şey toplumsal üretim ve toplumsal uyumdur.

Bu ülkenin en büyük sorunu niçin "insan" sorunudur?
Çünkü anlaşılmayan insan aynı zamanda anlamayan insan demektir.

Anlaşılmayan ve anlamayan insanların bir arada yaşamak zorunda kaldığı toplumsal bir yaşam "toplumsal" değil zorunlu olarak bir araya getirilmiş güruh demektir.

Onun için evde, okulda, altyapılarda çocukları anlamak, onların anlaşılma ihtiyaçlarına cevap vermek zorundayız...

Yoksa onlar da biz büyükleri anlamazlar. Yalnızca mecburiyetten anlarmış gibi yaparlar.

Sporcularımızın çoğunun kişilik sorununun altında yatan şey geçmişlerinde yeterince anlaşılmamış olmalarıdır. Büyüdüklerinde ve şöhret olduklarında ise anlamamak onlar için geçmişten öç almak gibi bir şeydir.

Hiç yorum yok:

OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ

Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...