Toplumsal kültürde yalan varsa, şiddet varsa, taciz varsa, adam kayırma ve ayrımcılık varsa, toplumsal kültürün yansımalarından birisi olan futbolda da bunlar bir şekilde vardır.
Çünkü futbol diğer yaşam alanlarından ve davranışlarından bağımsız değildir. Dahası futbol tüm sosyal sınıflara hitap eden bir etkinlik olması sebebiyle, toplumsal kültürü en iyi yansıtan spor dalıdır.
Bir ülkenin yaşam biçimi, yönetim biçimi ile o ülkenin sporu ve özellikle de futbolu arasından anlamlı bir ilişki vardır.
Burada "ekol" meselesine gelirsek;
Her şeyden önce ekol denilen şey toplumsal kültürden bağımsız bir şey değildir.
Dolayısıyla futbolda ekol de toplumsal kültür ile atbaşı giden bir nitelik taşır.
Ekol bir işi yapma biçimindeki ulusal, coğrafi, sosyal ilişkiler ve üretim-tüketim ilişkilerinden doğan bir karakter ile oluşur.
Eğer ulusal, coğrafi, sosyal, sınıfsal, ve üretim-tüketim ilişkilerinin ortak bir çıktısı olan karakteristik yapı eğer bir birikim oluşturmuşsa ekol ortamı ve koşulları da oluşmuş demektir. Aksi halde "ekol" de oluşturamazsınız.
Spor ve özellikle futbola bakarak genellikle toplumsal kültürünüzü, toplumsal kültürünüze bakarak da futbolunuzu tahlil edebilirsiniz.
Ekol işte tüm bu birikimlerin ortaya çıkardığı "toplumsal stil" dediğimiz kendine özgülüğü bir alana yedirmek, transferini sağlamak veya şekillendirmek demektir. Ekol süreç içinde birikimlerin karakteristiğe, o karakteristiğin oyuna yansıtılmasıyla ortaya çıkar.
"Hadi futbolda ekol olalım" diye bir şey yoktur.
Önce futbolda birikiminiz ve o birikimlerin ortaya çıkacak bir karakteristik yapınız ve karakteristiğin oyununuza yansıtılmış olmasını sağlamanız gerekir.
Ekol "toplumsal stil" olarak tanımlanabilir.
Stil bilindiği üzere bir işin, davranışların veya hareketlerin kişiye özgü gerçekleştirilmesi iken, ekol bir işin topluma özgü, halka özgü, coğrafyaya özgü gerçekleştirilebilme ve kabul görmesidir.
Bu işin başlangıcı nedir derseniz, herhangi bir alanda o alan ile ilgili ilgili bir kişiliğinizin olmasın ile başlayan bu süreç, o kişiliğin kimliğe dönüşmesi ile devam eder.
Ardından stiller oluşturabilme gelişim düzeyi ile o alanda yaygınlaşma ve örgünleşme ile tamamlanır ve sürdürülebilir olursa sonuç ekol olma ile tamamlanır.
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder