23 Kas 2012

Türkiye'de Futbol Altyapı Eğitimi Başarısız mıdır?



Bu soruya genel olarak verilebilecek cevap ne yazık ki “evet”tir…

Türkiye’de uzun bir sürçten bu yana “altyapı” ve “altyapı eğitimi” kavramının, içeriğinin ve  organizasyonlarının olduğunu biliyoruz. Gerek federasyon ve gerekse kulüpler düzeyinde bu çalışma ve organizasyonların gerçekleştirilmekte olduğu herkesin bilgisi dahilindedir.

Peki tüm bunlara karşın durum nedir?

Eğer bir ülkede futbol altyapısından ve altyapı eğitiminden uzun zamandan beri söz ediliyor ama buna karşın altyapı ve altyapı eğitimi konusunda önemli bir düzeye gelinemiyorsa o ülkede altyapı eğitimi başarılı olarak nitelendirilemez… 
Dolayısı ile Türkiye futbol potansiyeli ve sahip olduğu olanaklara rağmen, ona yakışan düzeyde bir "altyapı" ve "altyapı eğitimi" kalitesi ve üretkenliğine sahip olamamıştır…

Altyapı eğitimi konusunda başarı ölçütleri bellidir;
Kulüpler ölçeğinde bir tek ölçüt vardır o da; Bir kulübün A takımında oynayan oyuncularının çoğunun altyapıdan gelmiş ve geliyor olmasıdır… Diğer önemli bir ölçüt ise; uluslar arası standartta oyuncu yetiştirmeyi başarabilmiş ve başarmaya devam ediyor bulunmaktır.  
Ulusal anlamda başarı ölçütlerine bakıldığında ise; Genel nüfus oranı ile altyapıda yer alan çocuk nüfusu oranı arasındaki ilişki ile çok daha önemlisi altyapıda futbol eğitimi almakta olan çocuk oranı ile yetişen yıldız futbolcu oranı arasındaki ilişkilerdir…

Bu anlamda en canlı örnek Almanya’dır… Almanya’da yer alan Türkiye vatandaşı nüfusu ile yine Almanya’da kulüplerin futbol altyapılarında eğitim alan Türk vatandaşı çocuk nüfusu ve Almanya ulusal ligi ile uluslar arası liglerde oynayabilecek düzeyde yetişmiş Tür vatandaşı futbolcu sayısı karşılaştırıldığında TÜRKİYE’DE ALTYAPI VE ALTYAPI EĞİTİMİ başarılıdır demek mümkün değildir…

Türkiye’deki futbol nüfusu (futbola olan talep), futbolun sahip olduğu ekonomi ve coğrafi özelliklerin yeterliliği gibi çok önemli ön koşullar yerine gelmişken sahip olduğumuz ve yarattığımız futbol altyapısı ve altyapı eğitimi olması gereken düzeyde değildir.

Futbolda altyapı için öncelikli iş, ulusal düzeyde bir altyapı modeli oluşturmaktır. Devamında yine ulusal ölçekte bir futbol anlayışına(futbol ekolüne) karar vermek gerekir. Sonraki aşama ise bir eğitim modeli ve yaklaşımının belirlenmesidir.
Ve tüm bu aşamaların anlamlı ve yararlı olmasını sağlayacak aşama ise karar verilen futbol anlayışını çocukların yaş düzeylerine göre planlayabilecek "altyapı eğitimi öğretim programı" aşamasıdır... 
Artık bundan sonraki iş öğretim programının uygulanması ve süreç meselesidir... Aslında işin mutfağı ve asıl emek gerektiren iş buradadır...

Bkz: İsmail Topkaya "Futbolda Altyapı Eğitimi" Paradigmaakademi Yayınevi, Edirne, 2015.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

İŞTE BUDUR...

TESİS VAR, SÖZDE ANTRENÖRLER VAR AMA EĞİTİM YOK. ÇOCUKLARI TEPİŞTİRMEKTEN ÖTE BİR ŞEY YAPMIYORLAR.

OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ

Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...