BAĞIMSIZ ya da TEK BAŞINA "FUTBOL AHLAKI" DİYE BİR ŞEY OLMAZ.
AHLAK (=DEĞERLER) SAHİBİ OLMAK DİYE BİR ŞEY VARDIR.
AHLAK (DEĞERLER SİSTEMİ) ÖNCE TOPLUMSAL SONRA BİREY VE YAŞAM ALANLARI İLE İLGİLİDİR.
Değerler sistemi" olarak adlandırılan ahlak, en tartışmalı konulardan birisidir.
Çünkü coğrafyalardan coğrafyalara göre edinilmiş gelenek ve görenekler ile ilgili olduğu için bir topluma göre ahlak olan şey diğerine göre olmayabilmektedir.
Ama evrensel ve yerel anlamda standart bir ahlakı, yani değerler sistemini tanımladığımızda karşımıza şunlar çıkar;
1. Karşısındakine, onun yaşam hakkına ve sosyal haklarına önem ve değer verip, gereği gibi davranma,
2. Kendisine ait olmayanı ve hak etmediği hiç bir şeyi elde etmeme etmeye çalışmama,
3. İşini, görevini ve sorumluluklarını olması gerektiği gibi yerine getirme,
4. Herkesi eşit görme ve adil davranma,
5. Çalışanı, üreteni, fark yaratanı değerlendirme.
Bu açıdan bakıldığında toplumsal yaşamda sahip olunan değerler sistemine bir bakmak gerekir.
Toplumsal yaşama bakınca bu değerlere ne ölçüde sahip olunup olunmadığı ve bu değerlere ne ölçüde uyulup uyulmadığı bireysel ve toplumsal olarak ne durumda olduğunuzu ortaya koyar.
Yeryüzündeki ülkeler coğrafyasına bakıldığında ise, bu değerlere yüksek ölçüde sahip olan ve olmayan toplumları daha net anlayabilmek ve görebilmek mümkündür.
Bu değerlere uyanlar ile uymayanların içinde bulundukları yaşam biçimi, ekonomik ve kültürel yapıları da nasıl bir değerlere sahip olunması gereğini ortaya koyar.
Futbolu bundan ayrı bir yere koyamazsınız.
Toplumsal ahlakınız neyse genel olarak futbol ahlakınız da o'dur.
Futbol ahlakından kasıt; sadece müsabaka anında kavga etmemek, ise o zaten ahlak ile değil "ilkel" olup olmamak ile değerlendirilecek bir şeydir.
Özetle yukarıdaki beş madde ile belirtilen toplumsal ahlak değerlerini ve uygulamalarını bireysel ahlaka ve futbola uygulayınız, ortaya çıkan şey; ahlak sahibi insan, ahlaklı futbol çıksın.
Dışarıda ahlaklı oyunda ahlaksız olunamayacağına göre ahlak öncelikle belli bir değer sistemine sahip olma ve bunu takiben doğal olarak bunun futbol anlayışına ve davranışlarına yansıması ile ilgili bir durumdur.
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder