BULMAK DİYE BİR ŞEY YOKTUR, YETİŞMİŞİN KEŞFEDİLMESİ VARDIR.
O DA ZOR BİR İŞ DEĞİLDİR.
Çoğu futbol adamı "iyi futbolcu" ya da "yıldız futbolcu" için yapılması gereken şeyin "seçmek" yani iyi olanı bulmak ve yakalamak olduğunu olduğunu söylüyorlar.
Bunun için de kullanılan ifadelerden birisi şu;
“Altını bulup çıkarmak lazım”....
Altın değerli... Ve yerin altında...
Bulup çıkaracaksın.Bu kadar. Buldun mu mesele yok.
Birincisi yeni başlayan çocuklar içinden seçmek sanıldığı gibi bir şey değildir. Çünkü genel olarak bütün çocuklar istisnalar hariç aynı gelişim özelliğini sergilerler.
Özetle seçtiğiniz 7 yaşındaki çocuk, seçmediğiniz 7 yaşındaki çocuktan daha iyi olacağının asla garantisi yoktur.
Seçimde sağlık ve hareket becerileri yeterliliği standartları seçim için yeterlidir. Gerisi gelişim özellikleri ile verilen eğitimin çakışmasına bağlı olarak ve bireysel farklılıklara bağlı olarak devam edecektir.
Bazı meslektaşlarımızın "altını bulup çıkarmak lazım" demelerini anlamak gerçekten zor.
Define arayıcılığı yapar gibi iyi futbolcuyu doğuştan bulmak mümkün değil...
Olması gereken ve olan iyi futbolcu yetiştirmektir.
Sen eğilimli ve sağlıklı olanı bul sadece.
Gerisi 10 yıllık doğru eğitime ve bu eğitimlerin çocuğun geliştirdiği yetilerini yeteneğe ve beceriye dönüştürebilmesindeki etkiye kalmıştır.
8-9 yaşında aldığın madeni 16 yaşlarının gerektirdiği teknik ve taktik beceri işçiliği ile işleyebiliyorsan çoğu kişinin yapamadığını yapıyorsun demektir.
Antrenörlerin görev ve sorumlulukları eğitimcilik sıfatına uygun düşen şekilde altyapılarda yer alan altın olsun, gümüş olsun, bronz olsun, pırlanta olsun tüm madenleri işleyebilmektir.…
Maden bulmak değil mesele… Çünkü çocukların tümü maden zaten… Onların ihtiyaç duydukları şey, doğru ve zarif bir biçimde işlenebilmeleridir.. Yani senin işin biraz zanaat, biraz bilim, biraz emektir… Antrenörün işi eğitimcilik işçiliğidir.
Altyapılarda yer alan sağlıklı her çocuk özenli ve doğru işlenmese de, antrenman yanlışlığı kazalarına kurban gitmediği takdirde ortalama bir futbolcu olur. Bu kaçınılmazdır..
Özellikli futbolcu ise tıpkı farklı madenlerin cinsine ve yapısına göre en şekilde doğru işlenmesi gerektiği gibi, yetileri farklı, gelişmiş ve önde olan bazı çocukları, yetenekli kılmaya yönelik bir işçilik ile işleyebilmek ile mümkündür …
Unutulmaması gereken gerçek şudur hiç bir çocuk kendi kendine ve tesadüfen "özellikli futbolcu" olamaz...
Antrenör de bir çocuğu özellikli oyuncu yapamaz.
Doğru eğitim ve çocuğun özellikleri çakışır ve her şey olması gerektiği gibi giderse özellikli oyuncu yetişir.
Futbolda/Sporda Altyapı Eğitimi demek, futbola ilişkin nelerin, nasıl ve asıl olarak "ne zaman" öğretileceği ve öğrenileceği ile ilgili süreç demektir. "Futbol/Spor altyapı eğitim pedagojisi" demek; Çocukların gelişim sürecindeki "kritik dönemleri" ve durumları dikkate alarak öğretimi sürdürebilmek demektir. Not: Burada yer alan yazılardan isim ve kaynak gösterilerek alıntı yapılabilir. Aksi hırsızlığa girer. Alıntılar hukuken de kaynakça gösterilerek yapılır. (İsmail Topkaya)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
OYUN ALANLARININ YAPISI VE UYARAN İLİŞKİSİ
Oyun alanlarındaki, kazaya sebep olma olasılığı olan nesnelerin kaldırılmasına yönelik eğilim, diğer bir açıdan bakıldığında çocukların sab...
-
1 AÇIK BECERİ-KAPALI BECERİ KONUSU ve ÖNEMİ Açık beceride çevresel şartlar değişkendir. Yani futbol oyunu içinde bir pozisyonda yapılab...
-
(Aslında "reaksiyon süresi" ve "refleks süresi" ifadeleri daha doğru ve açıklaycıdır) Reaksiyon müdahale edilebilen, g...
-
Sol el kullanma yasağı veya sol eli kullanmama kültürü ve geleneği haliyle sol ayak kullanmama sonucunu doğurur. Çünkü sol el, sol ayak ile...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder